Memorial Wim Evertse

Wim Evertse stond als initiatiefnemer aan de start van de eerste meters van de Giro di Schouwen-Duiveland. De toertocht over verschillende afstanden die een prominente plaats heeft gekregen op de jaarlijkse fietskalender kan met verve worden bijgeschreven bij de palmares van Wim, naast zijn prestaties als renner en wielerorganisator. 

Na zijn overlijden in 2016 blijft de naam Wim Evertse voor altijd verbonden aan de Giro di Schouwen-Duiveland. Elk jaar zal deze tocht worden verreden met respect voor en in herinnering aan deze wielerlegende uit Zierikzee. Hij heeft de roze trui (Maglia rosa) een vaste plek gegeven op Schouwen-Duiveland.

Wim sprak in een Tv-interview met Omroep Zeeland bij zijn laatste deelname aan de tocht in 2016 over de prachtige ambiance. Meer woorden waren op dat moment niet nodig om het karakter van zijn Giro te typeren. De sfeer met de honderden deelnemers, de omgeving op het prachtige fietseiland Schouwen-Duiveland en de sportieve uitdaging spreken voor zich.

Deze sfeer moet Wim ook ervaren hebben toen de Giro d’ Italia in 2010 vanaf de Brouwersdam door Renesse en Burgh-Haamstede reed om via de Stormvloedkering de finish te bereiken in Middelburg.

Wim was aandachtig toeschouwer in Burgh-Haamstede dat voor deze gelegenheid in de roze kleuren was gedompeld van de Italiaanse profkoers. De bomen in de Noordstraat beplakt met de roze La Gazetta dello Sport, de sportkrant die volledig in het teken stond van de Giro.

Over ambiance gesproken, wat een enorme wielersfeer op dat moment in Zeeland en vooral ook op dit stukje Schouwen-Duiveland.

Het idee was geboren, dit moet een vervolg krijgen in de vorm van een toertocht. Wim Evertse trok aan de bel en kondigde de Giro di Schouwen-Duiveland aan. Intussen staat deze Giro met stip in de vaste agenda van de wielerliefhebbers.

Met dank aan een wielerman in hart en nieren met het juiste gevoel voor ambiance!

 

 

(16 december 1946 - 11 december 2016)